Monday, October 26, 2015

Den som skjer løk med tårer...

Matlaging er ikkje mi sterke side. Det å skjere løk er noko av det verste. Tårene byrjar å renne berre etter eit par løkar. Difor prøver eg å unngå rettar med mykje løk når eg lagar middag til Bible Club. Eller eg fuskar litt med oppskrifta og kuttar ned på talet på løk. Likevel kan det bli ein del når det er 18 personar påmelde til middag.

Når ingen ser meg, går det likevel an å få det unna ganske smertefritt. Rennande vatn, vernebriller og tunga "på tørk" hjelper ganske bra. Då er det berre nasen som renn, og augene er ganske tørre.

Medan eg stod og skar opp løk for eit par fredagar sidan, tenkte eg på ein av tekstane for den komande søndagen, og ein song som går på samme tema:
"Den som sår med tårer, skal hausta med glederop." (Salme 126)
For meg vart det "den som skjer løk med tårer..." Skal også eg få hauste med glederop?
Eg må innrømme at det er sjeldan eg feller tårer i nød over ufrelste sjeler. Tårene har oftast andre årsaker.
Matlaging og preikeførebuing tek mykje tid. Søndag 18. oktober hadde eg først preike på japansk på føremiddag, og på engelsk om kvelden samme dag. Det er mykje arbeid, men så er det også kjekt å sjå at studentane kjem. Den helga hadde vi fleire nye studentar, også, både på fredagskvelden og søndag.

 Det ser ut som om alle likte maten på Bible Club.

Tomme tallerknar

Det var ein stor flokk å mette. Forhåpentlegvis fekk dei med seg noko åndeleg føde, også. Teksten denne kvelden var frå Joh. 14. Jesus seier: "Eg er vegen, sanninga og livet. Ingen kjem til Faderen utan gjennom meg."


To dagar etter var det internasjonal kveldsgudsteneste i Matsue kyrkje, med temaet "Lyft auga og sjå åkrane".

Her øver forsongarar og musikarar til gudstenesta.

"Lyft auga og sjå åkrane!" Eg byrja preika med ei forteljing om ein ung bibelskuleelev som Egil Sjaastad har skrive om på Fjellhaug-bloggen. Du kan lese det her: Forelsket - og grepet av Jesu hånd
 
  Dette biletet hang ein gong på ein lesesal på Fjellhaug.

Eg avslutta preika med eit anna bilete, med eit liknande motiv.

Dette biletet heng i ei kyrkje i Ankang i Kina. Her er både Jesus og læresveinen ved sida av skildra med kinesiske trekk. Jesus utfordrar oss også i dag til å lyfte auga og sjå det Han ser.

Her er dei som fekk utfordringa denne kvelden i kyrkja.

Her er to kristne studentar som har kome til Matsue i haust. Den eine er frå Mosambik, og den andre frå Nigeria.

PS: Er det nokon som har enkle, gode oppskrifter på gryterettar eller liknande, utan altfor mykje løk, vil eg gjerne ha nokre tips.


4 comments:

 1. Ingen oppskrifter, men to tips:

  Tips 1: Hvis det ikke gjør altfor stort innhogg i budsjettet, kan du jo erstatte løken med vårløk - mildere smak, men himla greit å bare klippe dem opp i en fei med kjøkkensaks! Og så kan du jo ha oppi sellerirot også, det gir mye smak i den løkaktige sjangeren.

  Tips 2: Asafoetida-pulver. Aldri prøvd det selv, men det er et indisk krydder man skal kunne finne på steder som selger utenlandske krydderier. Og her fant jeg jammen en butikk i Tokyo som importerer og selger på nett: http://www.ambikajapan.com/product.aspx?id=1136

  Asafoetida-pulver skal visstnok gi løksmak med bare en liten dæsj i gryta. ;) Null skjæring, med andre ord - men da må du nok fylle ut gryteretten med noe annet. Har hørt de har mye ris i Japan ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for gode råd frå meisterkokken Narve! Jaudå, vi bruker ris til.

   Delete
 2. http://trinesmatblogg.no/tag/gryterett/

  Har ikkje prøvd nokon av dei :-)

  Ser ikkje ut til at du går arbeidsledig nei..

  klem

  ReplyDelete
 3. Takk for tips, Sigrid! Skal sjå om eg finn noko der.

  ReplyDelete